Eynesil Ziraat Odası

Eynesil Ziraat Odası > Haberler > FINDIK KÜLLEME HASTALIĞINA DİKKAT

FINDIK KÜLLEME HASTALIĞINA DİKKAT

FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞINA DİKKAT!

Fındık bahçelerinde gözlemlemiş olduğumuz külleme hatalığı fındık üreticiler tarafından bilinmemekle birlikte değerli üreticilerimizi endişelendiriyor.

Fındıkta küf oluşmasının sebepleri değişen iklim şartlarının beraberinde yeterince temiz olmayan, hava sirkülasyonu olmayacak kadar sık olan, gölge ve yarı ışıklı bahçelerden kaynaklanmaktadır.

Fındık bahçelerinde görmüş olduğumuz külleme hastalığı bu sene de ilimizde  olduğu gibi ilçemizde de ikinci kez kendini göstermiş bulunuyor. Hastalığa yakalanan yapraklarda, önce sarı lekeler ve daha sonra küle benzer beyaz bir küf tabakası oluşur. Külleme hastalığı yaprakların tamamını kaplayarak bitkinin fotosentez yapmasına engel olup yaprakların sararıp kıvrılıp kurumasına sebep olduğu gibi fındıkların dökülmesine sebep olur.

Fındıkta baş gösteren mantari hastalık olan külleme için Giresun Fındık Araştırma İstasyonu bu hastalığa etki edecek ilaç denemeleri sonucu birkaç ilacın etki ettiği tespit edip ilgili bakanlıktan ruhsat alınması gerektiğini belirtmektedir.

Eynesil Ziraat Odası olarak, fındıkta külleme için mücadele olarak değerli fındık üreticilerimizin bahçelerini kükürtlü ilaç ile bolca yıkamalarını acil olarak tavsiye ediy

TARIM DANIŞMANI

Ziraat Müh. Fatih KAPO