Eynesil Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Eynesil Ziraat Odası > Haberler > Fındık Kozalak Akarına Dikkat

Fındık Kozalak Akarına Dikkat

Fındık Kozalak Akarına Dikkat

Fındık Kozalak Akarı gözle görülemeyecek kadar küçük havuç şeklinde beyaz renkli örümcektir(Akar). Zararlı, kışı kozalaklar içerisinde geçirir ve yılda 6 döl verir. Nisan ayı ortalarından itibaren, Mayıs sonuna kadar kurumakta olan kozalaklardan sağlam tomurcuklara göç eder.

Yaprak saplarının diplerinde oluşan ve ertesi yıl sürecek olan gözlerin içerisine girer. Nisan ortalarında başlayan bu olay sonucu oluşan kozalaklar Ağustosta nohut iriliğine ulaşır. Sürgün ya da meyve verecek bu gözlerin zarar görmesiyle bitkide gelişme engellenir ve verim azalır.

Kozalaklar kısa sürgünlerde genellikle uç tomurcuklarda, uzun sürgünlerde ise uçtan önceki orta kısma yakın tomurcuklarda oluşmaktadır.

Genel olarak her üç sürgünden biri meyve sürgünüdür.

Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak bulunmaktadır ve bütün fındık çeşitleri üzerinde beslenmektedirler. Tombul fındık gibi hassas çeşitlerde % 70’e varan zararlara neden olmaktadır. İlimizde de yoğun olarak görülen Fındık Kozalak Akarı, Fındık Kurdu kadar zararlı olmasına rağmen, bir sonraki yılın ürününde kayba neden olduğu için bu zarar üretici tarafından fark edilmemekte ve mücadelesine gereken önem verilmemektedir. Oysa her bir kozalak kaybedilmiş bir çotanak olabileceği gibi sebep olduğu uç kurusu da ayrı bir kayıptır


MÜCADELESİ

Mekanik Mücadele:
Özellikle küçük alanlarda mekanik mücadele oldukça etkili ve yeterlidir. Kışın bitkinin yapraksız olduğu dönemde çok rahat bir şekilde görülecek kozalaklar toplanıp bahçe içerinde bir yere bırakılmalı; kesinlikle yakılmamalı ve gömülmemeli.

Kimyasal Mücadele:
İlaçlı mücadele için mutlaka bir ön sayım yapılmalıdır. Bunun için büyüklüğü 1-10 dekar olan bahçelerde 10 ocak, 10- 30 dekar olan bahçelerde 20 ocak işaretlenir. Her ocağın birer dalında ortalama beş kozalak varsa ilaçlamaya karar verilir.

En uygun kimyasal mücadele zamanı kozalakların açılıp içinden çıkan zararlının yeni tomurcuklara girmeye başladığı Nisan sonu Mayıs başındaki bir haftalık süredir. Bu dönemde uç sürgünler 4-4,5 yapraklı, yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı büyüklükte ve yeni gelişen meyveler mercimek büyüklüğündedir.

Mücadelede başarı bütün yaprakların ilaçla kaplanmalarıyla artacağından bu hususa dikkat edilmelidir. Bunun için atomizör kullanılıyorsa ocak başına en az 1 litre ilaçlı su atılmalıdır.

Bitki Koruma Ürünleri yağmurlu günler ve aşırı sıcak öğle saatleri dışında uygulanmalıdır.              

Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri yetkili kişilerce yazılacak REÇETE karşılığında Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayilerinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişiler tarafından atılmalıdır.